back
nieuws
spatie

Schiedamseweg 59, 3134 BB  VLAARDINGEN    tel +31(0)10 46 000 33 | fax +31(0)10 46 009 98

Strafrecht

U hebt een dagvaarding om voor de strafrechter te verschijnen ontvangen. Eigenlijk kan iedereen dit overkomen. In vrijwel alle gevallen is het dan verstandig om een advocaat te raadplegen. Er zijn mensen die denken dat ze geen advocaat nodig hebben omdat ze 'het niet hebben gedaan' en dus vanzelf wel vrijgesproken zullen worden. Deze gedachtegang is begrijpelijk maar naïef, omdat in de praktijk ook wel eens een onschuldige veroordeeld wordt.

Bij ons kantoor kunt u als een dagvaarding ontvangt vanzelfsprekend een afspraak maken voor een oriënterend gesprek. In zo'n gesprek kunnen wij u alvast adviseren over de mogelijkheden van onze rechtshulp. Ook kunnen we naar de kosten kijken. 

Omdat het in de regel wel even duurt voordat wij het dossier van het parket van de officier van justitie hebben ontvangen is het raadzaam om gelijk na ontvangst van de dagvaarding contact met ons op te nemen of even (tijdens kantooruren) met de dagvaarding bij ons aan de balie te komen. Wij kunnen dan snel de stukken opvragen. in de meeste gevallen zullen wij dan een afspraak plannen zodra wij de stukken hebben ontvangen.

Het kan voorkomen dat u een brief krijgt waarin u ontboden wordt op het politiebureau om als verdachte te worden gehoord. Het kan dan zeker geen kwaad om eerst even met een advocaat te spreken alvorens het verhoor in te gaan. Daarbij geldt dat u tegenwoordig ook een advocaat mee mag nemen naar het verhoor om u daar bij te staan. De ervaring leert dat het verhoor, als er geen advocaat naast zit, vrijwel altijd correct verloopt. Zonder advocaat kan een verhoor anders lopen dan met advocaat. U kunt ook tijdens het verhoor met de advocaat overleggen. Het kan dus van groot belang zijn om een advocaat mee te nemen.

De aangehouden verdachte heeft recht op een gratis advocaat. Hij/zij mag deze spreken voor het verhoor (consultatie) en hij/zij heeft ook recht op bijstand van een gratis advocaat tijdens het verhoor.

De niet-aangehouden verdachte, die zichzelf komt melden, heeft geen recht op een gratis advocaat. Hij/zij mag op eigen kosten wel gewoon een advocaat op eigen kosten consulteren voor het verhoor. En ook tijdens het verhoor kan hij/zij bijgestaan worden door een (zelf te betalen) advocaat.

Als u wordt opgeroepen voor een TOM zitting bij de officier van justitie dan is er een regeling voor een gratis gesprek vooraf met een advocaat. Ons kantoor doet mee aan deze regeling.

Wanneer u bent aangehouden dan moet de politie de piketdienst waarschuwen. De piketdienst zorgt er voor dat de dienstdoende advocaat wordt gevraagd om u te bezoeken op het politiebureau. U kunt dan eerst met een advocaat spreken alvorens u wordt verhoord. Diezelfde advocaat kan u eventueel bijstand verlenen tijdens het verhoor. De advocaat dient zijn declaratie hiervoor in bij Raad van Rechtsbijstand. U kunt er ook voor kiezen om bezocht te worden door uw eigen advocaat. Deze kan ook via de piketdienst door de politie worden opgeroepen. Als deze advocaat op de piketlijst voorkomt (een piketlijst is de lijst van advocaten die opgeroepen kunnen worden door de piketdient) dan is dat voor u ook kosteloos. Onze strafrechtadvocaten mr. Trooster en mr. Oomkes staan op de piketlijst en draaien met regelmaat mee in de piketdienst (zowel volwassenen - als ook jeugdpiket).

Voor minderjarigen geldt overigens dat de ouders het recht hebben om aanwezig te zijn bij het verhoor van hun (minderjarige) kind. Ouders weten dit niet altijd en politie wijst hen daar ook in de regel niet op. Ouders van deze kinderen mogen overigens hun kind ook altijd komen bezoeken op het politiebureau. Zij hebben wat dit betreft dezelfde toegang als de advocaat.